Sikker bil på vintertur

DinSide gir bilistene følgende råd når du skal på biltur i vinterferien;

Tips #1: Unngå løse gjenstander

– Husk å pakke feriebagasjen slik at det største og tyngste ligger nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander, råder Engebretsen i NAF.

Med andre ord: Harde gjenstander bør ikke ligge å slenge inne i bilen. Dette inkluderer dyr, og NAF ser helst at dyr blir plassert i et bur i bagasjerommet. Om du absolutt vil ha dyret inne i bilen, er det sikrest å ha den festet i en egen sele i baksetet. Det tredje beste er å ha den ved fotenden på passasjersiden foran i bilen. 

I tillegg til å ha den største og tyngste bagasjen i bagasjerommet, bør den være festet med stropper.

Tips #2: Skibokser

En skiboks bidrar til å holde bagasje utenfor bilen, som selvfølgelig er et pluss i denne sammenheng. Men NAF advarer mot å pakke den for full.

– Tillat vekt for skiboks med bagasje finner du i vognkortet. Hvis denne informasjonen ikke står i vognkortet, kontakt merkeforhandler, råder Engebretsen.

Denne vekten er ofte på rundt 75 kilo, men sjekk altså ditt eget utstyr for å være på den sikre siden.

Tips # 3: Ekstra utstyr

NAF har en rekke innspill til hva du bør pakke før du legger ut på fjelltur:

 • Varseltrekant og refleksvest. Dette er påbudt, og viktig sikkerhetsutstyr når noe går galt. I tillegg til å være der, bør utstyret være lett tilgjengelig.
 • Mat og varme klær. Skal du over fjellet, vet du ikke hva du møter. Og må du vente på fjelloverganger eller av andre grunner la bilen stå stille, gjelder det å være forberedt. NAF advarer mot å tro at du alltid kan holde motoren i gang, og råder deg derfor til å ta med varme klær/tepper og gjerne varm drikke, i tillegg til mat. 
 • Solbriller. NAF ser på dette som et viktig hjelpemiddel, da de kan bidra til bedre syn i både sterk sol og uvær.
 • Reservenøkkel. Å miste nøklene har de fleste av oss opplevd. Å miste bilnøklene på skitur i vinter-Norge kan være en aldri så liten krise, så ha med et ekstra par.
 • Diverse. Lommelykt, kjetting, tau og spade

Tips #4: Ha alt på stell

bagasje-sikker+bil
Foto: Berit Njarga
 • I tillegg til bagasjen du trenger for å overleve, trenger bilen «bagasje» for å komme seg frem. NAF håper bilistene passer på følgende:
  • Full tank. Å finne en bensinstasjon midt på fjellet kan være vanskelig, så fyll opp tanken ved siste stasjon før fjellet.
  • Fulle dekk. Riktig lufttrykk er viktig av flere grunner, og husk at de trenger mer luft enn vanlig når du pakker bilen full.

  Kilde: Dinside.no