«Den Kongelige reise», utstilling på Dora i Trondheim

kroningsvogn_600x38022 (4)

Velkommen til Museene i Sør-Trøndelags (MiST) utstilling: «Den kongelige reise» i kulturbunkeren på Dora

 I forbindelse med H.M. Kong Harald Vs og H.M. Dronning Sonjas 75-årsdager i 2012, fikk kongeparet i gave fra Regjeringen, seks utstillinger titulert: Den kongelige reise. Utstillingene skulle presentere et spekter av gjenstander fra de kongelige samlingene. Den kongelige reise organiseres i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Det kongelige hoff.

Utstillingen begynner med kjøretøyer knyttet til kongefamiliens kroningsferd i 1906, og ender med den bejublede hjemkomsten i bil til Slottet i Oslo, 7. juni 1945.

 Da kong Haakon VII og dronning Maud i 1905 flyttet inn på slottet i Oslo som Norges nye kongepar, måtte de kongelige stallene bygges opp på nytt. Etter unionsoppløsningen fantes det hverken vogner eller hester. Kjøretøyer for galla, offsielle og private anledninger ble anskaffet. Slottets stall- og vognpark var beskjeden sammenlignet med de øvrige kongehus i Europa, men utstyret var meget moderne og av høy kvalitet. Samlingen er unik i norsk sammenheng, og flere av kjøretøyene stilles ut for første gang.

Sentralt i utstillingen står den kostelige gallaberlineren – vognen som ble laget til kroningen i Trondheim i 1906. Den ble produsert hos O. Sørensen i Oslo og vitner om at norsk vognmakerkunst sto på høyden med det beste i Europa.

Publikum får se et utvalg av kongelige biler, bl.a. kong Haakons første anskaffelse, en belgisk Minerva. Et høydepunkt er en Buick Roadmaster, fra 1939. Dette er bilen som fraktet kong Haakon og kronprinsesse Märtha fra honnørbryggen til Slottet ved hjemkomsten til Norge den 7. juni 1945. I tillegg til kjøretøyene vises gjenstander knyttet til den kongelige stallforvaltningen, supplert med spennende arkiv- foto- og filmmateriale.

Sted: Maskinistgata 1, 7042 Trondheim. Utstillingens inngang ligger vis-à-vis Arkivsenteret.
Åpent: T.o.m. 29. september. Tirsdag-lørdag: 10–16 Søndag og mandag: stengt

Kilde: http://sverresborg.no/utstillinger/faste-utstillinger/den-kongelige-reise/