Fredriksten Festning i Halden

Fredriksten festning er nasjonal grensevakt og regional kulturarena. Noen av de mest dramatiske og blodige hendelser i norsk krigshistorie har funnet sted her, hvorav den kanskje mest kjente er svenskekongen Karl XIIs fall i 1718.

Festningen er bygget i 1661, og består av i alt 35 bygninger. Her finner du bl.a. restauranter, kurs-og konferansesenter, museum, og camping. Veien frem til Fredriksten festning er godt skiltet for gående og kjørende fra Halden sentrum. Festningsområdet er åpent hele døgnet og det er gratis å komme inn. Det er stor parkeringsplass ved festningen.
I Ravelingården på indre festning ligger Fredriksten infosenter, som har informasjon om festningen og Halden og omegn. Her kan du også få kjøpt festningsløypekart. Salg av forfriskninger som is og brus. En multimediapresentasjon av festningens historie fremvises til faste tider hele sommeren. Guiding tilbys til små og store grupper.
Fredriksten kro  er en familiekro med kafeteria og isbar som er åpen for publikum hele året. Kroa ligger på ytre festning med mulighet for parkering og er således egnet for handikappede.

Et besøk på Fredriksten kan godt kombineres med andre aktiviteter i Haldenområdet. På Halden Turist sin hjemmeside finnes en fin oversikt over hva byen og området rundt kan by på.

OBS: Fredriksten er en festning med høye murer. Noen murer er usikret.
Utvis forsiktighet langs festningsmurene, og pass på barna.

Kilde: Forsvarsbygg.no, http://www.forsvarsbygg.no/festningene/Festningene/Fredriksten-festning/Besoksinformasjon1/