I Hamsuns rike

http://hamsunsenteret.no/images/stories/Pressebilder/_Foto_Ernst_Furuhatt_Nordlandsmuseet_15.jpg

Bilde: Hamsunsenteret, fra Hamsunsenteret.no

I skjæringspunktet mellom Salten, Ofoten og Lofoten finner du et fortettet stykke Nordland – slik vi kjenner det fra Knut Hamsuns verdensberømte romaner. Velkommen til Hamsuns Rike!

Hamsuns Rike består av kommunene Steigen, Hamarøy, Tysfjord og Sørfold, og byr på «et virvar av øer, holmer og skjær».  Dype fjorder, steile fjell, stille innhav og sydende havstrømmer. Hamsuns Rike tilbyr i dag et bredt overnattingstilbud, fra gode hoteller til idyllinske campingplasser og særpregede gjestehus.

I dag, som i tidligere tider, er havet og markens grøde grunnlag for bosettingen. Du vil møte veldrevne gårdsbruk, hogstmoden skog, aktivt fiske og havbruk.

Langs leia kan du finne spor etter vikingehøvdinger og hamsunske handelsmenn. Hamsuns Rike er historiefortellerens rike, og bak hver en busk og stein skuler det seg en historie fra tidligere tider; vikingekonger, krigshelter, steinalderkvinner og sjamaner- alle har satt sine spor i dette spennende terrenget.

Den samiske kulturen gir av sitt mangfold, og Arran Lulesamiske Senter formidler lokale samiske verdier og tradisjoner. 

Her finner du Hamsunsenteret, et nasjonalt senter for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy. Knut Hamsun levde her, og mange av hans bøker er sterkt påvirket av disse omgivelsene. Hamsuns barndomshjem, bygdetun, museer, gallerier og gamle handelssteder forteller om livet i Hamsuns Rike. Med vakre kirker, fyr, sagaspill, musikk- og fiskefestivaler og flere markedsdager byr Hamsuns rike på varierte og spennende opplevelser. 

Midnattsol og mørketid

Det er midnattsol i vår region fra 22. mai – 18. juli. I denne perioden holder sola seg over horisonten, og det er lyst hele døgnet. Det må være skyfritt og fri sikt for å kunne se midnattsolen. Mørketid har vi i perioden 30. november til 12. januar. Da er det kun grålysning noen timer midt på dagen. Spesielt vakkert er det «blå lyset» mot sør like før det blir mørkt.

Nordlys

Aurora Borealis er det latinske navnet på nordlys- solvinder som treffer atmosfæren i en sone rundt den magnetiske nordpol. Nordlys ser man kun når det er mørkt og klar himmel, fra august til april, og det er mest intenst fra kl. 22.00 til midnatt. Hamsuns Rike er et av de beste stedene å oppleve nordlysets fargespill.

La deg inspirere du også, velkommen til Hamsuns Rike!

Kilde: Hamsuns rike, http://www.hamsuns-rike.no/om