Advarer mot usikret julelast

En hyggelig julegave kan bli et livsfarlig prosjektil hvis du pakker bilen feil på tur til juleferie. Statens vegvesen ber folk bruke hodet når de pakker bilen i julestria. Selv en løs brusflaske på hattehyllen eller i baksetet kan ta liv.

Fullastede biler er et vanlig syn i juletrafikken. Julegaver, bagasje, skiutstyr og annet er med når julefolk setter kurs mot familie eller hytta.

– Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak eller oppå bilen slynges fremover og utgjøre en stor fare for deg selv, passasjerene og andre veitrafikkanter. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil førte til at skadeomfanget ble større i om lag 20 dødsulykker de siste fem årene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Han forteller at Statens vegvesen kjenner til flere ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen 

– Dessverre har usikret last i fri fart fremover etter en kollisjon tatt liv som ellers ville vært spart på vegene. Lovverket er klart – all last skal sikres forsvarlig og forskriftsmessig før du starter kjøringen. Ta deg tid til å sikre skikkelig så slipper du å bruke tiden på å angre, sier Gustavsen.

Bærepose på 350 kg

Det er store krefter som arbeider i en kollisjon. Noe så hverdagslig som en handlepose i baksetet farer fremover med en kraft på 200 kilo i en kollisjon i 50 kilometer i timen. Øker farten til 90 øker kraften til 350 kilo.

Folk som skal pakke bilen og reise på juleferie bør vite at en koffert på 20 kilo har en kraft på et tonn ved en bråstopp i 90 kilometer i timen.

– Det skal du tenke over når du slenger inn kofferten i baksetet, sier Gustavsen.

Selv et fotokamera som du enkelt kan holde i hånden vil kunne veie 40 kg i en kollisjon.

– Hvis kameraet treffer noen i hodet kan det føre til alvorlige hodeskader. Dette kan lett unngås ved å sikre kameraet skikkelig.

 

Last bilen riktig
Slik går du fram:
Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet

Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.

Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig
Ved transport av lang og tung last kan du legge baksetet ned

Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det. Bruk noe av tilbehør som gjør både lastingen og sikringen av lasten enklere, som stropper, beskyttelsesnett, lasteholdere, takstativer og takbokser.

Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last.

 

Kilde: Statens vegvesen, http://www.vegvesen.no/Advarer+mot+usikret+julelast.562369.cms?fast_title=Advarer+mot+usikret+julelast