Blodveien

450px-Blodveien

 

 

Minnesmerke over de krigsfangene som mistet livet i forbindelse med byggingen av blodveien.

Blodveien betegner to veistrekninger som ble bygget i Nordland under 2.verdenskrig, begge på daværende riksvei 50 (i dag europavei 6).

Den ene strekningen var veien over Korgfjellet på Helgeland som ble bygget av for det meste serbiske krigsfanger, men også kroater og bosniere. Her døde 618 krigsfanger under arbeidet, mens det antas at rundt 1100 fanger døde ved byggingen av vei og jernbane mellom Mo og Fauske.

Den andre veistrekningen var mellom Rognan og Langset sør for Fauske. Begge sambandene skulle eliminere ferjesamband og var ressurskrevende og langt mer tidkrevende enn hva den tyske okkupasjonsmakten hadde tenkt.

Har du lyst til å vite mer om Blodveien, så anbefaler vi et besøk på Blodveismuseet. Øverst på tunet til Saltdal museum finner du Blodveismuseet. Her fortelles historien om krigsfangene deres liv og arbeid under tyskernes regime. 

blodvei-2008-134

 

bildet er fra Blodveismuseet.