Frykter påskeulykkene !

logo

Påsken er høysesong for trafikkulykker. Utforkjøring og påkjørsler etter forbikjøringer, er en gjenganger i påsketrafikken. I fjor var det fire drepte og 16 hardt skadde etter 134 ulykker med personskade i påskedagene. [08.04.2014]

Tilpass farten etter forholdene, hold køen og bruk hodet, er Statens vegvesen oppfordringer til påsketrafikantene.

– Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Det er bedre å komme litt senere fram enn ikke å komme fram i det hele tatt, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

I snitt har 5,5 personer mistet livet i påsketrafikken de ti siste årene. Ytterligere 20 har blitt hardt skadde i om lag 153 trafikkulykker med personskader hvert år.

Forhøyet risiko
– Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier vegdirektøren.

For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer – som er typisk for påsketrafikken – gir dramatisk forhøyet risiko både for seg selv og medtrafikanter.

At mange som kjører på veger som de ikke er vant til å kjøre på, gjør forbikjøringer ekstra farlig.

– Ved å tilpasse farten etter forholdene og uansett ikke kjøre fortere enn fartsgrensen, gjør du et viktig bidrag for at vi alle kan ferdes trygt i påsketrafikken, sier Gustavsen.

Halve Norge er på reisefot i påska. Ikke alle skal til fjells, men mange oppgir besøk til familie og venner som aktivitet i fridagene. Trøkket på hovedvegene vil være stort på de mest utsatte ut- og innfartsdagene.

Alt kan skje
Påsketurister som skal til fjells må sørge for riktig dekkvalg. Selv med pent vær i lavlandet kan det bli både frost, snø og uvær i og over fjellet.

April-været er svært så uforutsigbart. Kontrastene er store i vårt langstrakte land. Det er fortsatt mye snø i fjellet og kalde netter kan gi morgenfrost og is i skyggepartier. Folk må være forberedt på det meste.

Påskeønsker
Statens vegvesen har følgende påskeønsker til trafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
  • Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!
  • Bruk bilbelte
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt

 

Her finner du alt om påsketrafikken 2014

Oppdaterte veg- og trafikkmeldinger og nyttige tips for påsketrafikken finner trafikantene på Vegvesen.no, mobilportalen 175.no, NRK1 tekst-tv (side 700) eller ved å ringe veg- og trafikkmeldingstelefonen 175.

 

 

Kilde: Statens Vegvesen