Enkelt vedlikehold på bilen i vinterkulda

Nå som minusgradene har krøpet godt ned på gradestokken, er det flere som opplever problemer med bil og motor. Her er noen enkle tips i vinterkulda:

Motorolje:
Med tynnere olje starter motoren lettere i kulda. du vil også få mindre slitasje på motoren.
Vinterolje for streng kulde heter vanligvis W5 – 40. Husk også å kontrollere oljenivået jevnlig

Vask og polering:
Mange slurver med å vaske frontruta innvendig. Skarp vintersol på skitten frontrute kan gi deg siktproblemer. Hvis du polerer bilen, beskytter du den mot salt og annen forurensning.

Bilbatteri:
Et batteri på over 5-7 år tåler neppe en streng vinter, om ikke bilen brukes daglig.
Mål væskenivå og syreinnhold. Kontroller ladespenningen på et bilverksted.
Irr på batteripolene kan rengjøres med lunkent såpevann. Smør så vaselin eller syrefritt fett over polskoene.

Frostvæske:
Mål hvor mange minusgrader kjølevannet tåler på en bensinstasjon eller et bilverksted.
For lav innblanding av frostvæske kan i verste fall føre til at selve motorblokken kan sprekke. Riktig blandingsforhold finner du i instruksjonsboken eller på emballasjen til frostvæsken.

Og ellers:
Låsspray inneholder sprit, og fjerner grafittfettet låsen er innsatt med fra fabrikken. Låsspray brukes kun i nødstilfeller. Smør alle låser med låsolje, og påfør silikon på lister i dører og bagasjelokk. En stift med silikon har du i flere år.
Et tett pollenfilter vil gi mindre luftmengde i kupeen, og dårligere effekt på varmeapparatet. Sjekk at du har god mønsterdybde på bildekkene.
Motorvarmer med tidsur er å anbefale, at motorvarmeren kobler inn 2-3 timer før kjøreturen er nok. Korrekt innstilling på langlys og nærlys, samt rene lysglass er viktig. Gummien på vindusviskerne bør være hel og ren, viskerne bør byttes minst en gang i året.

 

Kilde: NAF