MC-oppkjøringer: En av ti er eldre enn 50 år – den eldste var 79 år

Stadig flere eier en tung motorsykkel (klasse A). Antall oppkjøringer har holdt seg stabilt de siste tre årene, mens antall ulykker med MC involvert, øker.

Så langt i 2018 er det 4 449 som har meldt seg opp til praktisk prøve, men 670 (15 prosent) fikk tommelen ned etter oppkjøringen. I 2016 var det 4 531 som meldte seg til oppkjøring, og 829 strøk (18 prosent).

Hittil i år er en av ti som har stilt til oppkjøring (498 personer), eldre enn 50 år. Av disse var 52 over 60 år og fire var eldre enn 70 år. I løpet av de siste fem åra er en 79-åring i Alta den eldste som har tatt MC-lappen, og det skjedde i 2014.
Mannen er i dag 83 år og heter Sigmund Karlstrøm.
– Det var en gammel drøm som gikk i oppfyllelse, forteller Karlstrøm.

Han hadde kjørt MC i yngre år, men førerkortet som han tok i 1958, hadde gått ut på dato. I 2014 realiserte han drømmen, og det skjedde etter at en fetter av ham lokket med at de sammen kunne ta turen «Route 66» fra Chicago til Los Angeles. Karlstrøm kjøpte seg umiddelbart en 125 kubikk og startet opptreningen. Turen ble dessverre aldri gjennomført, fordi Karlstrøm fikk slag i 2015.

Sykkelen er solgt, men 83-åringen har ikke lagt MC-livet på hylla.

– Nå jakter jeg på en litt større sykkel, og målet for neste sesong er en 250 kubikk. Man er jo ikke død før man er død, humrer Karlstrøm, som optimistisk følger med både på Finn.no og andre aktuelle nettsteder for at drømmesykkelen skal stå klar til våren 2019.

Ved utgangen av 2017 var det ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) registrert 164 114 tunge motorsykler, og tallet har økt med nær 30 prosent fra 2012. MC utgjør om lag fem prosent av kjøretøyene på norske veier, men de er involvert i 19 prosent av dødsulykkene. Over halvparten av dødsulykkene med MC involvert i 2017, skyldes utforkjøringer (58 prosent), og dernest kommer møteulykker (21 prosent).

Sammenliknet med bilførere er risikoen for å bli drept eller hardt skadd (per mill.km) 16 ganger høyere for tung MC, heter det i Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg 2018-2021 (PDF).

Tall fra SSB viser at antall drepte og hardt skadde MC-trafikanter har økt hvert år fra 2011 til 2016 (fra 86 til 149), Fra 2016 til 2017 var det en svak forbedring i antall drepte – 22 personer ble drept i 2016, mens 20 ble drept i 2017. Det var 122 MC–trafikanter som ble hardt skadd i 2017.

Så langt i år har 15 personer blitt drept på MC. Fordelingen på fylker er:

  • Akershus: 3
  • Hordaland: 2
  • Rogaland: 2
  • Trøndelag: 2
  • Aust-Agder: 1
  • Møre og Romsdal: 1
  • Oppland: 1
  • Sogn og Fjordane: 1
  • Telemark: 1
  • Østfold: 1

Farligst i byområdene

I de ni største byområdene (Osloregionen, Bergensregionen, Trondheimsregionen, Nord-Jæren, Kristiansandsregionen, Buskerudbyen, Nedre Glomma regionen, Grenland og Tromsø) har det vært en negativ utvikling hva gjelder drepte og hardt skadde på MC/moped. Om vi sammenligner gjennomsnittlig antall drepte og hardt skadde i perioden 2004-2007 med perioden 2014-2017, var det en økning på 4 prosent i byregionene, mens landet for øvrig hadde er nedgang på 29 prosent. (Kilde: Trafikksikkerhetsutviklingen 2017 (PDF)).

På Vegvesenets nettsider finner du alt du trenger å vite dersom du ønsker å ta førerkort for tung motorsykkel eller andre kjøretøy. Via nettsiden kan du også bestille time til oppkjøring.

Så langt i år er det syv av ti som har valgt å benytte Vegvesenets selvbetjeningsløsning på nett (gjelder for alle kjøretøy), mens det i samme periode i 2017 var tre av ti som valgte nettløsningen.

På Vegvesenets nettsider finner du også gode tips om sikker motorsykkelkjøring.

Kilde: Statens Vegvesen

Bygget på WordPress av Smart Media AS

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.