Troll (1956-1958)

Troll var en norsk bil produsert av Troll Plastkarosseri og bilindustri i den vesle bygda Lunde i Telemark mellom 1956 og 1958. Ingeniør Per Kohl-Larsen fikk tak i formene til bilen i Tyskland fra Hanns Trippel som sto bak designet.

Den første Troll-bilen ble presentert for pressen den 6. november 1956. Den var ikke helt ferdig, men chassis og karosseri var ferdig. Bilen kunne ikke kjøres, og dette eksemplaret ble senere benyttet som en prototype, som fikk mange endringer senere, under testing. Den første kunden fikk bilen levert 1. mai 1957.

Etter hvert som produksjonen fortsatte måtte Kohl-Larsen jobbe hardt for å få tillatelse av myndighetene til salg av bilen. Han fikk kun lov til å selge 15 biler i Norge, på grunn av en avtale Norge hadde med Sovjetunionen og flere land i Øst-Europa om å kjøpe biler fra dem mot at de handlet norske fiskeprodukter. Myndighetene var redd for at norsk bilproduksjon ville forrykke handelsbalansen. Kohl-Larsen la derfor planer om å eksportere biler til Tyskland og Danmark. Det var også etterspørsel fra land som Finland og Belgia, og på et tidspunkt var det planer om å bygge 2 000 biler i året. Etter hvert sa fabrikken seg fornøyd med en produksjon på ett eksemplar per dag.

Selskapet fikk aldri lov til å selge mer enn 15 biler på det norske markedet. I tillegg fikk de ikke tak i nødvendig kapital for å starte masseproduksjon, og da myndighetene gjorde det klart at de aldri kom til å støtte Troll-produksjonen forlot alle potensielle investorer prosjektet. Dermed gikk selskapet konkurs tidlig i 1958, med kun fem fullførte eksemplarer av Troll. Et sjette eksemplar, skrudd sammen av deler fra konkursboet, står utstilt i et lokale i Lunde sentrum. Første eksemplar av bilen befinner seg på Norsk Kjøretøyhistorisk Museum på Lillehammer

Troll hadde en 0,7-liters totaktsmotor med 30 hestekrefter.
Toppfarten var på 130 km/t, og den veide 700 kg.
Nybilprisen var på 13 000 kroner, noe som inflasjonsjustert gir en pris på 166 000 kroner.

 

 

 

 

 

 

Kilder:
«Biler, norske favoritter fra gullalderen 1950-1980».
NRK
Wikipedia
Trollbilen.no